Slider

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί πρέπει να επισκεφτώ ειδικό ορθοδοντικό;

Ο ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος ο οποίος έχει μετεκπαιδευθεί για επιπλέον 3-4 χρόνια μετά την οδοντιατρική σχολή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του μόνο στη θεραπεία των διάφορων ορθοδοντικών ανωμαλιών. Μόνο ένας ορθοδοντικός, με τίτλο ειδικότητας από το Υπουργείο Υγείας, είναι κατάλληλος για να τον εμπιστευθεί ένας ασθενής.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη ορθοδοντική εξέταση;

Η προτεινόμενη ηλικία είναι τα 7 έτη, όποτε και ανατέλλουν τα πρώτα μόνιμα δόντια. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια σκελετική ανωμαλία, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση του προβλήματος, τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστεί.

Ποια είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι υπάρχει ορθοδοντικό πρόβλημα και οφείλει να παρατηρήσει ένας γονιός στο παιδί του;

Τα πιο βασικά σημάδια που υποδεικνύουν ορθοδοντική θεραπεία είναι τα εξής:

– Πεταχτά δόντια
– Συνωστισμός δοντιών
– Θηλασμός δαχτύλου
– Προώθηση της γλώσσας
– Προβλήματα άρθρωσης
– Ασυμμετρία στο πρόσωπο
– Στοματική αναπνοή
– Πρόωρη απώλεια δοντιών
– Τρίξιμο δοντιών
– Προπέτεια του άνω χείλους
– Προγναθισμός
– Οπισθογναθισμός
– Καθυστέρηση αλλαγής δοντιών

Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου στο πρώτο ραντεβού στον ορθοδοντικό;

Το πρώτο ραντεβού στο ορθοδοντικό ιατρείο μας είναι δωρεάν και έχει σαν στόχο την πλήρη ενημέρωσή σας καθώς και την καταγραφή του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού του ασθενή. Τις περισσότερες φορές, λοιπόν, είναι απαραίτητη η προσκόμιση πανοραμικής ακτινογραφίας ή/και πλάγιας κεφαλομετρικής ακτινογραφίας για να γίνει εκτίμηση της οδοντικής κατάστασης του ασθενούς. Στο ιατρείο θα ληφθούν στοιχεία απαραίτητα για τη διάγνωση (ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό, ενδοστοματικές και εξωστοματικές φωτογραφίες και αποτυπώματα των δοντιών).

Πόσο διαρκεί η θεραπεία και πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον ορθοδοντικό;

Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες μέχρι και 3 χρόνια. Η πλειονότητα των περιπτώσεων διορθώνεται σε ενάμιση με δύο έτη. Η συχνότητα των επισκέψεων είναι μία φορά ανά 4 – 6 εβδομάδες.

Πονάει η ορθοδοντική θεραπεία;

Συνήθως παίρνει 3-4 μέρες να συνηθίσει ο ασθενής τους νέους του ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα νιώθει μια ευαισθησία στα δόντια του – κυρίως κατά τη μάσηση. Στην πορεία οι ενοχλήσεις εξαφανίζονται και παραμένει μόνο μια ελαφριά πίεση στα δόντια, κάθε φορά που γίνεται ενεργοποίηση στο μηνιαίο ραντεβού.

Υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή και στην εκτέλεση της στοματικής υγιεινής;

Ο ασθενής μπορεί να τρώει τα πάντα, αποφεύγοντας όμως τις πολύ σκληρές τροφές (π.χ παξιμάδια, κουφέτα) καθώς και τις τροφές που κολλάνε στα δόντια (π.χ παστέλια, τσίχλες). Η εκτέλεση της στοματικής υγιεινής δεν αλλάζει, αλλά επιβάλλεται να είναι όσο το δυνατόν πιο σχολαστική, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στα ούλα.

Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να βάλω σιδεράκια;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την ορθοδοντική θεραπεία. Καθένας μπορεί, ανεξαρτήτως ηλικίας να βελτιώσει το χαμόγελό του, αρκεί να διατηρεί σωστή στοματική υγιεινή και να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του.

Τι θα γίνει αν μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής μου θεραπείας;

Αν προκύψει εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, με την προϋπόθεση ότι η ασθενής θα ακολουθεί αυστηρά το πρωτόκολλο στοματικής υγιεινής κ αυτό γιατί οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν αυξημένη τάση για ουλίτιδα. Ακτινογραφίες, εξαγωγές και άλλου είδους οδοντιατρικές εργασίες αντενδείκνυνται πλήρως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Είναι μόνιμο το ορθοδοντικό αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Για να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή του ορθοδοντικού αποτελέσματος, χρησιμοποιείται ορθοδοντική συγκράτηση, είτε με κινητούς αόρατους νάρθηκες κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε με την τοποθέτηση ενός μόνιμου συγκρατητικού σύρματος από την εσωτερική πλευρά των δοντιών (ακινητοποίηση).

ιατρειο 2

Θέλετε μία αλλαγή στο χαμόγελό σας ;

Κλείστε τώρα ραντεβού!